Elektrische energie is een concept wat al jarenlang bekend is onder de mens. Het wordt gebruikt voor zoveel verschillende doeleinden, dat het haast onmisbaar is. Er bestaat een machine die ervoor zorgt dat elektrische energie gegenereerd wordt: de generator.

Er zijn twee soorten van deze machine: de automatische en de handmatige soort. Met het apparaat kun je zelf energie opwekken, wat van pas kan komen tijdens een stroomuitval. 

Elektrische energie

De werking van een generator is relatief ingewikkeld. Het doel van de machine is dat er bewegingsenergie, oftewel mechanische energie, omgezet wordt in elektrische energie. De elektrische energie zorgt op zijn beurt voor de werking van heel veel apparaten. 

Het begrip elektrische energie, houdt in dat bepaalde voorwerpen of dingen elektrisch geladen zijn. Er staat dan spanning op het voorwerp. Hierbij kun je denken aan een accu of een batterij waar elektrische spanning op staat zodat zij kunnen zorgen voor de werking van allerlei apparaten. Dit loopt uiteen van keukenapparatuur, tot scootmobielen. 

Hoe werkt een generator?

Nu weet je dus dat het voornaamste doel van de machine het opwekken van elektrische energie is. Maar hoe doet hij dit precies? De machine kan gezien worden als een vorm van energietechniek. Hierbij komt mechanische energie binnen in een ronddraaiende as. De omzetting naar elektrische energie, gebeurt door inductie. Misschien heb je eerder van dit begrip gehoord.

Inductie is een natuurkundig begrip, wat inhoudt dat er een geleider beweegt in een magnetisch veld. Hierdoor wordt de elektrische spanning opgewekt die gebruikt kan worden voor de werking van apparatuur. 

De meeste generatoren bestaan uit twee onderdelen die samenwerken om de energie te creëren. Dit zijn de elektromagneet, die ervoor zorgt dat het magnetische veld wordt opgewekt en de spoelen. Dit kunnen er één, twee of drie zijn. De spoelen zorgen ervoor dat de spanning over het magnetische veld beweegt en er elektrische spanning wordt opgewekt. 

De machine zelf kun je ook onderverdelen in twee onderdelen. Dit zijn het stilstaande deel, ook wel de stator genoemd, en het draaiende deel, wat je doorgaans een anker of rotor noemt. Ben je van plan een generator aan te schaffen? Dan moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Denk hierbij aan de doeleinden of het type gebruik, het vermogen van de machine en het feit dat het apparaat regelmatig gecontroleerd moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *