Isoleren met PIR – alle voordelen op een rij

Isolatie is een belangrijk onderdeel van je woning. Het juiste isolatiemateriaal op de juiste plek zorgt voor een constante temperatuur in huis. Op die manier ervaar je meer wooncomfort én bespaar je op je energiekosten. PIR-isolatie heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Wil jij meer weten over dit veelzijdige isolatiemateriaal? Lees hieronder dan alles over de voordelen van PIR!

  1. Hoog rendement

Het belangrijkste voordeel van PIR is de hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat PIR de warmte beter vasthoudt dan andere isolatiematerialen en je dus ook meer rendement uit je isolatie behaalt. PIR is beschikbaar in verschillende diktes, waarbij geldt dat hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde. De juiste dikte is afhankelijk van wat je wilt isoleren: dakisolatie vereist een andere dikte dan bijvoorbeeld muurisolatie. 

  1. Slank isoleren

Omdat PIR zo’n hoge isolatiewaarde heeft, heb je maar weinig materiaal nodig om het gewenste rendement te behalen. PIR-platen zijn daarom relatief dun, wat betekent dat je ‘slank’ kunt isoleren. Dat is vooral fijn bij constructies waar je maar beperkt ruimte hebt of bij constructies waar je een stukje woonruimte inlevert. Een voorzetwand wordt bijvoorbeeld voor een bestaande muur geplaatst en gevuld met isolatiemateriaal. Hoe dikker dat materiaal, hoe dikker de voorzetwand en hoe meer woonruimte je inlevert. Slank isoleren is dan een voordeel.

  1. Veilig

Een ander voordeel van PIR is de brandveiligheid. Alhoewel PIR niet onbrandbaar is, is het wel brandwerend. Dat betekent dat PIR-isolatie in het begin van een brand de vlammen zelfs even tegenhoudt. Daarnaast heeft PIR bij het verwerken geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Tijdens het verwerken van bijvoorbeeld glaswol komen er vezels vrij die kunnen irriteren aan je huid, luchtwegen en ogen. Bij PIR-isolatie is dat niet het geval. 

  1. Uitgebreide toepassingsmogelijkheden

Dankzij de hoge isolatiewaarde en het lichte gewicht is PIR erg fijn om mee te werken. Je kunt het daarom ook voor allerlei constructies gebruiken: muurisolatie, dakisolatie, enzovoorts. De geringe dikte maakt PIR ook heel geschikt voor krappe constructies, zoals de binnenkant van schuine daken of in kruipruimtes. Dikkere materialen, zoals steenwol, passen daar vaak niet tussen, maar PIR-platen wel.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*