Bouwstempel

Bouwstempels zijn nu niet de eerste dingen waar je aan denkt bij de bouw. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, immers zie je ze eigenlijk bijna niet. Toch zou het je verbazen hoe belangrijk ze zijn voor de bouw. Ze worden namelijk bij elk bouwproject toegepast om bepaalde constructies te ondersteunen.

Omdat jij waarschijnlijk amper een idee hebt wat bouwstempels zijn en waar ze voor gebruikt worden leek het ons een goed idee om er even vlug een artikeltje over te schrijven. Zo lees je in dit korte artikel dus wat bouwstempels zijn en waarom ze gebruikt worden. 

Bouwstempel

Wat is een bouwstempel?

Ten eerste is het misschien belangrijk om even af te vragen bij bijvoorbeeld Visser Assen wat we precies verstaan onder een bouwstempel. Dus even in het kort: een (bouw)stempel refereert in de civiele techniek en bouwkunde naar een soort hulpmateriaal dat helpt bij het ondersteunen van bepaalde horizontale of verticale krachten. Vaak is deze ondersteuning van tijdelijke aard. Wat bedoelen we daarmee? 

Stel een deel van een gebouw moet gesloopt worden, bijvoorbeeld de tweede etage van een gebouw. Je wilt voorkomen dat als je dit gaat slopen de eerste etage er zo bij in elkaar zakt. Er moet dus een manier gevonden worden waardoor je het gewicht wat op de eerste etage terecht komt kan opvangen, zodat deze niet instort. 

Dit doe je dus door het plaatsen van vele bouwstempels. De bouwstempel dient in deze zin als een tijdelijke constructie om verticale krachten op te nemen omdat de huidige constructie deze niet helemaal zelf kan opvangen. Het is dan wel van cruciaal belang dat je weet hoeveel gewicht een stempel kan dragen. Plaats je te weinig stempels dan zal het gebouw immers nog steeds in storten. Zorg er dus voor dat je altijd goed weet hoeveel gewicht één stempel kan dragen, zo heb je namelijk een kloppende berekening en een stevige constructie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *