Het zou zomaar kunnen dat jouw tuin toe is aan een nieuwe schutting. Het winterse weer laat vaak zijn sporen achter op je tuin, die daar niet van opknapt. Bomen en planten die door harde wind los zijn geraakt, bloempotten die aan stukken zijn gevallen en aanslag op de tegels. Ook de schutting kan een behoorlijke windvanger zijn en kan daardoor flink beschadigen. Is dat bij jou ook het geval geweest of ben je gewoon klaar voor een nieuwe look, lees dan verder over het kiezen van een nieuwe schutting.

 

Regelgeving

We moeten natuurlijk beginnen bij de regelgeving voor een nieuwe schutting. Ja, die is er helaas. Je kunt niet zomaar de schutting slopen en er een nieuwe plaatsen. Heb jij een vrijstaande woning en geen directe buren? Dan kun je zonder al te veel problemen een nieuwe schutting plaatsen, zo lang je je maar aan de toegestane hoogte houdt. Grenst jouw tuin direct aan de tuin van de buren, dan zul je met hen de nieuwe schutting moeten overeenstemmen. Je hebt immers toestemming van de buren nodig om de schutting te vervangen. Het kan zomaar zijn dat zij de huidige schutting wel prima vinden en niet willen meebetalen. In dat geval moet je de schutting een stukje van de erfafscheiding om eigen erf plaatsen. Ook moet je rekening houden met de hoogte van de schutting. Deze mag in de achtertuin maximaal twee meter hoog zijn. Voor het huis geldt een maximale hoogte van een meter.

 

Kies het materiaal

Naast de bekende schuttingen van hout en beton zijn er tegenwoordig steeds meer opties wat betreft het materiaal van de schutting. Zo kun je bijvoorbeeld schanskorven laten vullen met boomschors, schelpen of dennenappels voor een zeer natuurlijke uitstraling. Dit maakt de schutting een stuk minder hard qua uitstraling. Ook zou je voor een semitransparante schutting kunnen gaan of de schutting zelfs helemaal weg kunnen laten als je buitenaf woont.

Ga je toch liever voor hout, dan zullen rabatdelen vast en zeker op jouw verlanglijstje staan. Rabatdelen zijn houten panelen van hoge kwaliteit, met een groef en een messing. Hierdoor kun je de panelen gemakkelijk in elkaar schuiven. Hiermee kun je een schutting maken, maar ook bijvoorbeeld een buitenterras, tuinhuis of blokhut. Rabatdelen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, afmetingen en afwerkingen. Voor de schutting kun je het best gebruik maken van geïmpregneerde rabatdelen. Het voordeel daarvan is dat je deze panelen niet hoeft voor te boren, hierdoor is het super eenvoudig om zo de schutting in elkaar te zetten. De schutting wordt op zijn mooist wanneer je kiest voor een specifieke dikte en een specifieke lengte. Wanneer je de schutting goed in elkaar zet zal je hier zo’n zeven tot vijftien jaar van kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *